HTML

Így oktattok ti

Aranyköpések, anekdoták, helyben járó okoskodások szóban és írásban a felsőoktatás bugyraiból. Olvasók gyöngyszemeit az oktatoblog[KUKAC]gmail [PONT]com-ra várjuk!

Utolsó kommentek

Címkék

állambölcselet (1) blog (12) és (1) etr (1) feinberg (1) feljelento (1) fűrész (1) headset (1) homosexual (1) honlap (3) idezet (9) jog (6) jog könyv (1) könyv (7) népiskola (1) oktato (16) poén (12) professzor (2) rovat (1) samu mihály (1) sci fi (1) sex (1) story (4) szesz (1) technika (3) vizsga (1) wc (2) Címkefelhő

Fűrész

2007.11.14. 01:54 tho

A művészet nem ismer határokat. Amikor pár színes négyzet, egy vécécsészé-szökőkút, néhány lenyúzott húscafat vagy a népzene elismerendő alkotásoknak számítanak, akkor mi már semmin sem csodálkozunk. Az a gondolat azonban, hogy az emberi fej függőleges kettéfűrészelésével bemutatható büntetőjogi elmélet tulajdonképpen maradandót alkotott, elsőre még minket is meglepett. Larione nevű kedves olvasónk levele magáért beszél.

Véres részletek a továbbra kattintva!

A minap dr. Busch Béla által szerkesztett, HVG Orac kiadású Büntetőjog -általános rész c. könyvet olvasgattam, mikor a következő bekezdésen akadt meg a szemem:

"Az emberi akarat jogszempontú kettébontása tényállástanilag azt jelenti, hogy az akarati forma a cselekmény részeként a tárgyi oldalra kerül, az akarati tartalom pedig a bűnösség alkotóelemeként az alanyi oldalra soroltatik. Olyan ez, mintha az ember fejét függőlegesen kettéfűrészelnék, és eszerint a képlet szerint az egyik fél a tárgyi oldalra, a másik fél pedig az alanyi oldara kerül. A kauzális cselekménytan ezzel a művi kettébontással maradandót alkotott."

Ez a könyv, melyet elismerésre méltó precizitással írtak meg a t. szerzők, tárháza a tudományos, nehezen emészthető szövegeknek. Hamar belefásulna az ember, ám a véresen valósághű hasonlatok plasztikusan érzékeltetik, milyen izgalmas dolog is a büntetőjogtudomány. Azonnal belopja magát a szívünkbe még a kauzális cselekménytan is.

3 komment

Címkék: blog könyv jog poén fűrész oktato idezet

A bejegyzés trackback címe:

https://oktato.blog.hu/api/trackback/id/tr54228485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baldus 2007.11.14. 03:30:54

Hmm... plasztikus, legalább egyből megjegyzi az ember. Az oktatók gyakran élik ki az irodalmi ambícióikat a tankönyvírásban. Ami még mindig jobb mintha az irodalommal próbálkoztak volna :D

DorKo · http://felsulooktatas.blog.hu/ 2007.11.14. 10:00:19

Mondom én, jogász-képzést-fikázó blog ez! ami nem baj, de minek ennyi jogász?
:))
süti beállítások módosítása